
 1 

 
Association for Financial Markets in Europe 

Futures and Options Association 
 
 
Response by AFME and FOA to CESR’s consultation on understanding the 
definition of advice under MIFID 
 
 
14th December 2009  
 
 
In considering the application of the investment advice definition, and the suitability 
rules, it is important to distinguish between retail and professional investors.  
Although CESR does not make it clear, it seems, given its content, that CESR’s 
consultation focuses primarily on dealings with retail clients.  Our comments below 
relate specifically to firms’ dealings with professional investors in wholesale markets.  
Under MIFID and the implementing Directive, the suitability rules apply in a more 
limited way to professional investors than to retail investors.  But it is also important 
to recognise that in wholesale markets the types of communication and the 
relationship between the firm and the investor are different from firms’ relationship 
with retail clients in ways that have an important bearing on CESR’s interpretation of 
the investment advice and suitability provisions insofar as they do apply to 
professionals.  We therefore ask CESR to make clear in its future documents on this 
issue that these interpretations apply mainly to retail clients, and tha t different 
considerations will typically apply to professional clients.      
 
III. Part 1: Does the service being offered constitute a recommendation? 
 
Q.1. Do you have any comments on the distinction between the provision of personal 
recommendations and general information?  
 
In general we share CESR’s analysis.   We agree that a statement of opinion may 
constitute advice if it is presented as a recommendation or in the interests of an 
investor.  However, a statement of opinion may also fall outside the scope of advice if 
it is intended simply to inform the investor.    Such statements of opinion, giving the 
firm’s view on a security, are common in the wholesale markets, where investment 
firms provide commentary on ‘market colour’ to professional clients, without any 
intention of giving a personal recommendation, and without any expectation on the 
part of clients that they are seeking a personal recommendation.  There are analogies 
to CESR’s comments on filtering in paragraph 24 (“In such cases, the ability of the 
clients to make their own choices about the features they are looking for, and the 
absence of apparent judgement about which features or products they should choose, 
would make it unlikely that the service offered would be viewed as investment 
advice”), and with CESR’s comments on portfolio managers in paragraph 79 (“where 
an investment firm provides a recommendation to a portfolio manager, it will usually 
be the case that the investment firm is not giving investment advice to the portfolio 
manager’s client but is simply providing a general recommendation, such as an 
investment tip”).    
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Furthermore, in paragraph 11 CESR suggests that a recommendation not to buy a 
financial instrument could constitute a personal recommendation.  It is important not 
to open a channel in this way to vexatious claims of unsuitable advice in cases where 
it emerges only in retrospect that a client suffered an opportunity cost by not 
investing.   
  
Q.2 Do you agree that the limitation that filtered information is “likely to be 
perceived by the investor as, assisting the person to make his own choice of product 
which has particular features which the person regards as important.” is a critical 
criterion for determining whether filtering questions constitutes, investment advice? 
 
We do not have any comments on this question. 
 
IV. Part 2: Is the recommendation in relation to one or more transactions in 
financial instruments? 
 
Q.3. Do you believe the distinction between general recommendations/generic advice 
and investment advice is sufficiently clear? Do you have examples of types of advice 
where the designation is unclear? 
 
It is important to be clear about the distinction between advice which relates to the 
generic nature of a product, which should always be treated as generic, and advice 
which is client specific.  For example, in the context of the comments on exercising a 
right in the second bullet of paragraph 28, if advice is based on the mere fact that a 
product is in the money, it has a generic character, and should not be treated as 
specific to the client’s circumstances.     
 
V. Part 3a: Is the recommendation presented as suitable? 
Q.4. Is there sufficient clarity as to when an implicit recommendation could be 
considered as investment advice? If not, what further clarification do you think is 
necessary? 
 
We consider that there is sufficient clarity.  As CESR says in paragraph 44, the 
criterion should be whether the firm seeks to influence the client’s choice: see our 
comments under Q1 above on ‘market colour’, which is intended to inform, but not to 
influence.   
 
We agree that a disclaimer should not be determinative of whether or not a 
communication constitutes investment advice.  However, the more clear a 
communication is that any opinion it contains has not been prepared taking into 
consideration any one particular person's circumstances, the stronger the presumption 
should be that it is generic advice, and not a personal recommendation.   
 
VI. Part 3b: Is the recommendation based on a consideration of the person’s 
circumstances? 
 
Q.5. Are the circumstances where it is clear the firm is making a personal 
recommendation sufficiently clear? Would further clarification be helpful? 
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CESR says in paragraph 6 that “Where the recommendation is in fact based on a 
consideration of the client’s circumstances… this will constitute investment advice 
regardless of what the client believes or knows”.   
 
CESR also says in paragraph 50 that “if a firm has information about a client’s 
circumstances, including information on areas like his investment objectives or 
financial situation, it might reasonably be expected that this information is being used 
to create a picture of his needs and wants to form the basis of a recommendation.”   
 
In wholesale markets, the mere fact that the firm has such information should not be 
the determining factor.  The relevant considerations should be whether the 
recommendation is related to the information and takes account of specific objectives 
stated by the client.  This approach is consistent with CESR’s acknowledgement of 
this point in paragraph 51 – “if a firm has accumulated information on a person's 
circumstances – either during a single interview or during the course of an ongoing 
relationship – and it might reasonably be expected that this information is being taken 
into account”.   
 
Even if a firm does on occasion provide personal recommendations to professional 
clients, this will often take place in the context of a client relationship where advice is 
not normally given, and where the client does not reveal to the firm information about 
its broader investment objectives beyond those which are specifically relevant to the 
transaction in question.  In this context, reflecting the fact that for per se professional 
clients Article 35.2 of the MIFID Level 2 Directive applies a suitability test based 
solely on the client’s objectives, firms should need only to assess the suitability of the 
particular transaction in the context of the particular advice the professional clients 
seeks in the specific circumstances at the time of the transaction, and there should be 
no expectation that a firm need collect or assess more general information about client 
objectives  Such an approach reflects the MIFID Level 2 Directive’s expectation 
(Recital 44) that “professional clients should, subject to limited exceptions, be able to 
identify for themselves the information that is necessary for them to make an 
informed decision, and to ask the investment firm to provide that information”. 
 
We agree that a disclaimer in a client agreement does not change the nature of a 
communication if advice is in fact given.  However, a statement in the firm’s terms of 
business, to the effect that unless otherwise agreed with the client the firm will not be 
providing personal recommendations and therefore no communication to a client is to 
be taken as a personal recommendation, should suffice to avoid bringing the firm 
within the scope of the suitability obligations other than on an exceptional basis, 
where it is combined with systems and controls to give effect to that policy. 
 
VII. Part 4: Is the recommendation issued otherwise than exclusively through 
distribution channels or to the public 
 
Q.6. Are there other criteria you believe should be considered when determining 
whether messages to multiple clients constitute investment advice?  
 
No other criteria need to be considered, but the focus, when determining whether 
those messages fall into the category of investment advice, should be on a 
combination of factors - explicit statements, media, and presentation style, taken 
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together, would need to signal that the investment was presented as "suitable" to the 
clients. The clients also should consider such information as one of the factors in 
making an informed investment decision.  As noted in response to Q1 above, in 
wholesale markets opinions or judgements are often given to clients without the 
intention, or the expectation, that they are to be treated as personal recommendations.  
In the context of, for example, of a best products list (paragraph 59), where such a list 
is product-specific rather than client specific, it should be treated as generic advice.   
 
VIII. Part 5a: Is the recommendation made to a person in his capacity as an 
investor or potential investor 
 
Q.7. What information would be helpful to assist in determining whether or not what 
firms provide constitutes investment advice or corporate finance advice?  
 
Q.8. Are there specific examples of situations you would like considered, where it is 
difficult to determine the nature of the advice 
 
In paragraph 76 CESR argues that corporate finance advice and investment advice are 
not mutually exclusive, and that it is possible for a firm to provide both the same 
client, giving the example of a firm that is providing advice to the owners of a family-
owned company.  In our view it would be more appropriate to separate the investment 
advice given to individual family members as investors from the corporate financial 
advice given to the enterprise which they own/operate.  While it is possible that a firm 
may provide both services, it is important to assess each service separately, to 
recognise that advice is provided to different clients, and not to confuse the two.  
When the firm is engaged solely to provide advice on acquisition, sale, or merger, the 
engagement agreement will likely state that the advice is being proffered to the 
company and not to its shareholders as investors.  In such cases it must be assumed 
that the investors have either made their own investment decisions, or have obtained 
investment advice elsewhere.  Only where the firm makes specific recommendations 
to shareholders as investors and in terms of their personal investment 
objectives would the advice be properly considered investment advice. This 
approach would be consistent with the separate legal personalities involved. 
 
 


