
	

	

	

	
AFME RESPONSE TO EU COMMISSION SECURITISATION CONSULTATION (CMU GREENPAPER) 
- Additional information in response to Question 15B 
Points for clarification in the Delegated Act on Liquidity Coverage Ratio 
	
Text in Article 13 (with wording under question highlighted in 
red) 
 

AFME Points for clarification  

 
2. The securitisation position and the exposures underlying the 
position shall meet all of the following requirements:   
	

 

 
(c) The underlying exposures have been acquired by the SSPE 
within the meaning of Article 4(1)(66)  of Regulation (EU) No 
575/2013 in a manner that is enforceable against any third party 
and are beyond the reach of the seller (originator, sponsor or 
original lender) and its creditors including in the event of the 
seller's insolvency. 

 
Article 4(1)(66) of the CRR defines ‘securitisation special purpose entity’ or ‘SSPE’ 
to mean “a corporation trust or other entity, other than an institution, organised for 
carrying out a securitisation or securitisations, the activities of which are limited to 
those appropriate to accomplishing that obligation, the structure of which is intended 
to isolate the obligations of the SSPE from those of the originator institution, and in 
which the holders of the beneficial interests have the right to pledge or exchange 
those interests without restriction”. 
 
Aspects of this definition are unclear and/or appear overly restrictive in an LCR 
context.  For example, the definition appears to assume that the originator is an 
“institution” as defined in the CRR (being a credit institution or investment firm), 
whereas the LCR provisions expressly provide for a broader range of originator 
entities (see article 13(13)).  Moreover, the reference to freely transferrable interests 
appears to assume that the entity acquiring the securitised assets is a traditional 
issuing entity.  As a result, the definition does not clearly provide sufficient 
flexibility for master trust structures where the entity acquiring the assets is a trustee 
which holds the assets on trust for certain beneficiaries and the ability of such 
beneficiaries to transfer their trust interest will typically be restricted. 
It is our understanding that the SSPE concept was previously used primarily for the 



	

	

purposes of the operational conditions for traditional securitisations.  It is not clear 
that it is appropriate for use in a LCR context. 

 
(d) The transfer of the underlying exposures to the SSPE may not 
be subject to any severe clawback provisions in the jurisdiction 
where the seller (originator, sponsor or original lender) is 
incorporated. This includes but is not limited to provisions under 
which the sale of the underlying exposures can be invalidated by 
the liquidator of the seller (originator, sponsor or original lender) 
solely on the basis that it was concluded within a certain period 
before the declaration of the seller's insolvency or provisions 
where the SSPE can prevent such invalidation only if it can prove 
that it was not aware of the insolvency of the seller at the time of 
sale. 

 
See above for our concerns regarding the reference to SSPE in this requirement. 

 
(g) the securitisation position is backed by a pool of homogeneous 
underlying exposures, which all belong to only one of the 
following subcategories, or by a pool of homogeneous underlying 
exposures which combines residential loans referred to in points (i) 
and (ii): 
 

(i) residential loans secured with a first-ranking mortgage 
granted to individuals for the acquisition of their main 
residence, provided that one of the two following conditions 
is met:   

- the loans in the pool meet on average the loan-to-
value requirement laid down in point (i) of Article 
129(1)(d) of Regulation (EU) No 575/2013; 

- the national law of the Member State where the loans 
were originated provides for a loan-to-income limit 
on the amount that an obligor may borrow in a 
residential loan, and that Member State has notified 
this law to the Commission and EBA. The loan-to-
income limit is calculated on the gross annual income 

AFME seeks to obtain confirmation that first-ranking mortgages granted to 
individuals for the finance (rather than acquisition, e.g. in case of refinancing of an 
existing mortgage) of their main residence satisfy the condition.  We consider that 
this should be acceptable on the basis that it seems most sensible to test the 
acquisition purpose portion of this test with respect to the original purpose of the loan 
(rather than requiring re-testing of the purpose upon any refinancing) but it would be 
helpful to receive confirmation in this regard. 

AFME also seeks to obtain confirmation that first-ranking mortgages granted to 
individuals in respect of any property to be owner occupied (as opposed to buy-to-
let) would satisfy the condition.  We consider that mortgage loans in respect of, e.g., 
second homes should be acceptable given that they are not occupied by persons other 
than the owner and are a residence of an owner, however, once again it would be 
helpful to receive confirmation in this regard.   



	

	

of the obligor, taking into account the tax obligations 
and other commitments of the obligor and the risk of 
changes in the interest rates over the term of the loan. 
For each residential loan in the pool, the percentage 
of the obligor’s gross income that may be spent to 
service the loan, including interest, principal and fee 
payments, does not exceed 45%; 

 

Furthermore, with regard to the phrase “first- ranking” the question is whether 
Article 13(2)(g)(i) would cover the usual legal language in securitisation 
documentation (i.e. first and sequentially lower rank) with regard to the existing 
transactions? 

(iii) commercial loans, leases and credit facilities to undertakings 
established in a Member State to finance capital 
expenditures or business operations other than the 
acquisition or development of commercial real estate, 
provided that at least 80 % of the borrowers in the pool in 
terms of portfolio balance are small and medium-sized 
enterprises at the time of issuance of the securitisation, and 
none of the borrowers is an institution as defined in Article 
4(1)(3) of Regulation (EU) No 575/2013; 

 

“Member State”: AFME and its members ask for confirmation as to whether the 
applicability of the LCR rules extends to the EEA.  There seems to be uncertainty as 
to whether “Member State” refers to countries in the EU or whether it applies to the 
EEA. 

“Other than the acquisition or development of commercial real estate”: it should 
be clear that when a SME is purchasing or building a property to conduct its own 
business in (e.g. a butcher purchasing a shop which effectively is a commercial real 
estate), a loan for such purpose should not be the reason to exclude the SME 
securitisation from Level 2B. We understand that CMBS’s are to be excluded, but the 
current text is too wide unless an explanation is provided.  

(iv) auto loans and leases to borrowers or lessees established or 
resident in a Member State. For these purposes, they shall 
include loans or leases for the financing of motor vehicles or 
trailers as defined in points (11) and (12) of Article 3 of 
Directive 2007/46/EC of the European Parliament and of the 
Council, agricultural or forestry tractors as referred to in 
Directive 2003/37/EC of the European Parliament and of the 
Council, motorcycles or motor tricycles as defined in points 
(b) and (c) of Article 1(2) of Directive 2002/24/EC of the 
European Parliament and of the Council  or tracked vehicles 
as referred to in point (c) of Article 2(2) of Directive 
2007/46/EC. Such loans or leases may include ancillary 
insurance and service products or additional vehicle parts, 

“loans and leases”: In the UK consumer automotive finance market it is usually the 
case that financing to consumers is structured as hire purchase or conditions sale 
contracts (rather than loans).  While we are of the view that these are intended to fall 
within Article 13(2)(g)(iv), it would be helpful if the European Commission could 
provide confirmation of this;  

Also finance companies and banks offer personal contract plans (PCPs) which are 
hire purchase contracts but allow customers to return the vehicle at the end of term in 
satisfaction of their final payment - thus leaving residual value risk with the finance 
company. The final payment is always set by the finance company at a level that 
creates an incentive for the customer to purchase the vehicle but they are not required 
to. It would be helpful to receive confirmation from the European Commission that 
PCPs are indeed loan or lease products for the "financing  of motor vehicles" within 
Art 13(2)(g)(iv).  Of course, it would need to be considered on a case by case basis 



	

	

and in the case of leases, the residual value of leased 
vehicles. All loans and leases in the pool shall be secured 
with a first-ranking charge or security over the vehicle or 
an appropriate guarantee in favour of the SSPE, such as 
a retention of title provision; 

 

whether the other criteria, including Art 13(3), are satisfied. 

 

Article 13(2)(g)(iv) refers to "auto loans and leases to borrowers and lessees 
established or resident in a Member State….[which] shall include loans or leases for 
the financing of motor vehicles or trailers…Such loans and leases may include 
ancillary insurance and service products or additional vehicle parts.  " 

It is fairly clear from the wording of Article 13(2)(g)(iv) that  a fully amortising lease 
(finance lease) with or without an ancillary maintenance contract would fall within 
this provision, especially given the "may include" language.  

However, where there is a true operating lease (ie, the full value of the vehicle is not 
amortised under the lease and therefore there is really no expectation that the lessee 
will seek to acquire the vehicle at the end of the term), the issue is less clear.  On the 
one hand, it is possible to read "shall include loans or leasing for the financing of 
motor vehicles" as an non-exhaustive requirement and could therefore be construed 
to mean that other types of loans or leases can be included within this provision.  On 
the other hand, the use of "shall" in this part of the text contrasts with the use of 
"may" later in the text and therefore may alternatively suggest that Article 
13(2)(g)(iv) requires that such loans and leases must be for the financing of vehicles 
as opposed to rental.    

It would be helpful if this could be clarified although it is not clear why, if the other 
criteria in Article 13 are satisfied, portfolios involving operating leases should not be 
permitted to be Level 2B securitisations.  It should also be borne in mind that, to 
achieve sufficient deal size (which generally promotes liquidity), finance and 
operating leases may be included in the same portfolio.  The potential restrictions in 
Article 13(2)(g)(iv) could mean this is not viable if the entire securitisation would 
then fall outside Article (g)(iv) and therefore attract a higher haircut or, at worst, not 
be eligible at a Level 2B securitisation. 

 

	



	

	

“All loans and leases in the pool shall be secured with a first-ranking charge or 
security over the vehicle or an appropriate guarantee in favour of the SSPE, 
such as a retention of title provision”:  Drafting of Article 13 (2) (g) (iv) could be 
interpreted in a way that excludes large portions of the auto loan origination in some 
Member States. This is because the taking of security is by no means standard 
practice in auto lending - for sound and prudent reasons. For example, in the UK, 
some lenders will exclude security over the vehicle from the auto loans they provide 
to high credit quality borrowers because in the UK borrowers have a legal right, in 
some circumstances, to terminate auto loans which have security over the vehicle. 
From high credit quality borrowers this risk can be greater than the credit risk itself, 
thus it is commercially sensible and prudent to offer loans which do not take security 
over the vehicle to these borrowers. Taking security in some Member States can also 
be expensive and impractical: this is the case in Italy, for example, where the asset 
depreciation suffered in the time required to legally enforce the security makes the 
security of very little practical value. In France, retention of title rather than security 
is used to protect lenders. In Norway, the security used by auto lenders falls away 
after five years, so a securitised pool would evolve over time into a combination of 
secured and unsecured loans, depending on the date of origination of each auto loan. 
Lastly, leases are typically not secured by a charge.  

In the light of the above, AFME and its members would like to obtain guidance on 
the following points:  

(i) In respect of the UK, is it correct to consider that a guarantee provided to 
the SSPE by the originator/servicer to pass on all proceeds received in 
relation to the auto loans acquired by the SSPE according to Clause 2(c) 
(whether or not the underlying loans themselves have security over the 
vehicle) would satisfy this condition? 

(ii) In respect of the Member States where it is common not to take security 
over vehicles (e.g. Italy) is it the intention to exclude all such collateral 
from being usable in LCR eligible securitisations? 

In respect of Member States where the legal constructions of security over movable 
objects provide a security interest for a limited period of time only is it correct to 
interpret that provided all loans are secured at the time of having been acquired by 
the SSPE (and any subsequent change in this respect is only as a result of the legal 



	

	

construction of the security interest) that this would satisfy this condition? This 
would for example be a very relevant question for Norway which, we understand, 
will be subject to the Delegated Act once CRD IV is incorporated into the EEA 
Agreement, which discussion and legal process is progressing on.  

(j) At the time of issuance of the securitisation or when 
incorporated in the pool of underlying exposures at any time after 
issuance, the underlying exposures do not include exposures to 
credit-impaired obligors (or where applicable, credit impaired 
guarantors), where a credit-impaired obligor (or credit-impaired 
guarantor) is a borrower (or guarantor) who: 

(i) has declared bankruptcy, agreed with his creditors to a debt 
dismissal or reschedule or had a court grant his creditors a right of 
enforcement or material damages as a result of a missed payment 
within three years prior to the date of origination; 

(ii) is on an official registry of persons with adverse credit history; 

(iii) has a credit assessment by an ECAI or has a credit score 
indicating a significant risk that contractually agreed payments 
will not be made compared to the average obligor for this type of 
loans in the relevant jurisdiction. 

There is some uncertainty with respect to when this requirement should be tested (i.e. 
at the time issuance/establishment of the securitisation or when securities are issued 
under a structure) and which assets it should be applied to (just new assets being 
added at the relevant time or across all new and existing assets).  That said, it is our 
understanding that this requirement (like the requirement in sub-paragraph (k)) is 
intended to restrict arrangements involving assets which are non-performing at the 
time that such assets are securitised/transferred to the securitisation vehicle.  As a 
result, it is our understanding that this requirement should be interpreted to require 
testing at the time that new exposures are added to the securitisation (whether that is 
just upon the issuance/establishment of the securitisation structure in the case of a 
static pool transaction or upon the issuance/establishment of the securitisation and 
upon any new assets being added after that time in the case of a revolving pool 
transaction) and that the test should be applied in respect of new exposures only.  
Applying a different interpretation would effectively restrict revolving pool 
transactions, including master trusts, from being eligible. 

(k) at the time of issuance of the securitisation or when 
incorporated in the pool of underlying exposures at any time after 
issuance, the underlying exposures do not include exposures in 
default within the meaning of Article 178(1) of Regulation (EU) 
No 575/2013 

 

Like the restriction on credit impaired obligors in sub-paragraph (j) (see above), there 
is some uncertainty with respect to when this requirement should be tested and which 
assets it should be applied to.  We consider that this requirement should be 
interpreted in a manner consistent with sub-paragraph (j) and as described above and 
it would be helpful if this was confirmed. 

In addition, questions arise under this requirement as a result of the term “exposures 
in default” being defined by reference to article 178(1) of the CRR, which refers to 
obligors that are past due more than 90 days on any material credit obligation.  This 
runs the risk of excluding most credit-card securitisations as well as consumer loans 
and much auto issuance. The IT systems of credit card originators will usually not 
recognize defaults at 90 days and will typically only exclude receivables in respect of 
charged off accounts.  



	

	

13. The originator of the exposures underlying the securitisation 
shall be an institution as defined in Article 4(3) of Regulation (EU) 
No 575/2013 or an undertaking whose principal activity is to 
pursue one or more of the activities listed in points 2 to 12 and 
point 15 of Annex I to Directive 2013/36/EU. 

 

“The originator” Article 13(13) of the LCR Delegated Regulation provides that the 
originator of the exposures underlying the securitisation must be either (i) a credit 
institution or an investment firm or (ii) an undertaking whose principal activity is one 
of the activities set out in Annex 1 of Directive 2013/36/EU.  Art 13(13) of the LCR 
Delegated Regulations does not operate to exclude operating leases as underlying 
collateral for Level 2B securitisations.  However, because an originator may not 
necessarily need to be authorised in an EU jurisdiction to enter into operating leases, 
it may be the case that assets generated by some originators are effectively excluded 
from Level2B securitisation treatment as a result.  Therefore, it is possible that, even 
before considering whether operational lease assets meet the requirements of Article 
13 discussed below, the assets will not be eligible because the originator does not 
fulfill the originator requirements under Article 13(13).   

In the absence of any possibility of extending Art 13(13) to expressly cover entities 
involved in operating leasing perhaps some guidance could be given on the "principal 
activity" requirement or, alternatively, this could be altered to simply refer to "an 
undertaking involved (whether as a principal activity or otherwise) in one of the 
activities set out in Annex 1…". 

	


